Svetovni dan otrok – “Kids Take Over”

  • Kakovostno življenje

20. novembra obeležujemo svetovni dan otrok. Na pobudo UNICEF-a so otroci prevzeli vodenje Slovenije za en dan in zavzeli vodilna mesta v politiki, gospodarstvu, medijih, šolstvu, športu in kulturi in se s tem pridružili globalni pobudi pod naslovom “Kids Take Over”Vse z željo, da bi njihov glas bil večkrat slišan in upoštevan.

Slovenija je 20. novembra za en dan dobila nove voditelje. Otroci so prevzeli vlogo predsednika RS, predsednika Vlade RS, predsednika Državnega zbora, ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ministra za izobraževanje, znanost in šport ter župane enajstih občin. Znašli so se tudi v vlogi so-voditeljev informativnih oddaj v medijih, zasedli vodilne položaje v gospodarstvu in kulturi ter zavzeli znane profile na družbenih omrežjih. Številne šole so dobile nove ravnatelje in učitelje, novega direktorja je dobil tudi UNICEF Slovenija, pobudnik aktivnosti v Sloveniji. Pri več kot 220 prevzemih novih vlog je sodelovalo več kot 4600 otrok v Sloveniji, ki so se pri tem odlično znašli in skupaj s svojimi predhodniki sprejeli pomembne zaveze v korist otrok ter jih na novinarski konferenci v Predsedniški palači tudi predstavili.

Foto: STA

Predsednik RS je sprejel zavezo, da bo še naprej veliko časa in pozornosti namenil prav mladi generaciji in omogočil, da bo glas otrok in mladostnikov še bolj slišan. Prav tako bo še bolj zavezan temu, da si v sodelovanju z drugimi političnimi voditelji prizadeva za mir in varnost, da bodo lahko naši otroci odraščali v svobodnem duhu in sledili svojim sanjam z odprtim srcem.

Predsednik Vlade RS in ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti sta sprejela zavezo, da bosta tudi v prihodnje delovala kot zagovornika otrok in med političnimi odločevalci pomagala krepiti zavedanje o pomembnosti sprejemanja odločitev, ki krepijo kakovost življenja otrok. Podpirala bosta udejanjanje ukrepov Agende 2030, s katero se je Slovenija zavezala, da bo do leta 2030 za polovico zmanjšala število otrok, ki živijo pod pragom revščine.

Predsednik Državnega zbora RS je sprejel zavezo, da bo v okviru zakonodajne veje oblasti spodbujal odločitve v korist otrok. Zato bo podpiral oblikovanje parlamentarne nad-strankarske skupine za otroke, ki bi jo sestavljali poslanci različnih političnih strank in bi s svojim delovanjem pripomogli k postavljanju otrok visoko na zakonodajno agendo.

Foto: UNICEF

Otroci so razkrili tudi svoje želje in izzive za prihodnost, ki si jo želijo sooblikovati z odraslimi – raziskavo UNICEF-a Slovenije in Mediane, ki je merila zadovoljstvo otrok z življenjem in odraščanjem v Sloveniji. Ob svetovnem dnevu otrok so otroci po vsem svetu odrasle pozvali k ustvarjanju sveta, v katerem lahko za vsakega otroka omogočimo zdravje, izobrazbo, zaščito pred nasiljem in izkoriščanjem ter enake možnosti za razvoj. Za uresničevanje otrokovih pravic si moramo prizadevati vse dni v letu in vsak od nas ima pri tem pomembno vlogo.