Zlet za vzlet

  • Kakovostno življenje
  • Učenje (za) vse življenje

Zlet je največji vseslovenski tabor, kjer se vsako leto združijo številni mladi taborniki iz vse države in tujine.

Letošnje leto je tabor potekal pod naslovom Zlet za vzlet. Ob velenjskem jezeru se je na  desetdnevnem taboru zbralo kar tisoč mladih iz Slovenije in desetih drugih držav ter se v sobivanju udeležilo več kot tristo delavnic, ki so jim jih pripravili organizatorji skupaj s prostovoljci pod okriljem Zveze tabornikov Slovenije.

Iz sedmih različnih krajev po državi so taborniki skupaj krenili do skupnega cilja – Zletnega prostora ob velenjskem jezeru, kjer jih je pričakala raketa, s katero so želeli mlade ozavestiti o stanju v današnjem svetu in trenutnih globalnih problematikah. Ključno sporočilo projekta je poziv mladim, da lahko z raketo odletijo na drug planet, saj bo naš kmalu neprimeren za življenje. A ker s podobnim razmišljanjem ni zagotovila, da na drugem planetu ne bi ponovili napak svojih predhodnikov, je vseeno bolje, da ostanejo na Zemlji in poskušajo skupaj poiskati rešitve za boljši svet.

Ko so zapisali v zgodbi Zleta,  je »spremeniti to, kar si navajen početi težko. To je težje, kot iti na drug planet! /…/ Včasih se moramo zavestno omejiti in ne početi stvari, ki v tistem trenutku nimajo nobene slabe posledice, vemo pa, da so na daljši rok škodljive /…/ Raketa nam bo v večni opomin, da smo želeli pobegniti pred svojimi problemi, nato pa smo se spametovali in jih začeli reševati.«

Da bi mlade s pomočjo učenja ozaveščali o priložnostih za spremembe, so jim pripravili delavnice iz različnih področij – strpnosti, podnebnih sprememb, neenakosti, okoljevarstva, trajnostnega razvoja, zdrave prehrane in samooskrbe, zelene mobilnosti, športa, razvoja lokalnih okolij, tehnologij prihodnosti in še mnogo drugih aktualnih tem, ki zadevajo našo skupno prihodnost.

Tako so se taborniki več dni učili o možnostih izgradnje boljšega in bolj prijaznega sveta za vse. Želja organizatorjev je, da mladi osvojena znanja prenesejo v svoja lokalna okolja in pustijo svoj pečat prihodnosti med svojimi vrstniki. Skupen cilj organizatorjev Zleta je ideja po ustvarjanju boljšega in bolj kakovostnega življenja za vse ter motivaciji mladih, da lahko sami soustvarjajo spremembe in prihodnost, če si tega res želijo.