Teden nezavržene hrane

  • Kakovostno življenje

Zavržena hrana predstavlja resen problem sodobne družbe. V svetu vsako leto zavržemo skoraj milijardo in pol ton hrane – povedano drugače, tretjina pridelane hrane konča v smeteh. Samo v Sloveniji zavržemo 150 tisoč ton hrane, kar je povprečno 72 kilogramov hrane na prebivalca, s čimer bi lahko pripravili celih 292 obrokov in nahranili 100 družin.

Teden nezavržene hrane je pobuda, ki javnost opozarja, da zavržena hrana predstavlja resno težavo v družbi. Poskuša nam pokazati, da lahko že v enem tednu občutno zmanjšamo količino zavržene hrane ter s spremembo naših navad na dolgi rok udejanjimo korenite pozitivne učinke.

Pobudniku projekta, kuharskemu mojstru Luki Jezeršeku, so se pridružili številni priznani slovenski chefi in posamezniki, ki so predani trajnostno naravnani pripravi jedi ter skrbi za okolje in družbo in želijo svojo predanost in znanje deliti tudi s širšo slovensko javnostjo. Pobudo podpira tudi chef Massimo Bottura, eden izmed najboljših kuharjev v Evropi in začetnik mednarodnega gibanja za manj zavržene hrane Food for Soul ter največja kulinarična tržnica v Sloveniji – Odprta kuhna. Želijo si, da bi se njihova prizadevanja prijela v družbi in pomagala pri gojenju bolj pozitivnega in odgovornega odnosa do hrane.

V tednu med 26. majem in 2. junijem premierno za javnost pripravljajo številne kulinarične delavnice, kjer udeležence izobražujejo in seznanjajo s pripravo jedi po principu nič zavržene hrane, hkrati pa bodo različne jedi ponujale tudi najboljše restavracije. Pripravili so tudi posebne recepte na spletni strani, s katerimi se bodo lahko ljudje vse leto sami doma preizkušali v pripravi jedi brez zavržene hrane.

Prebivalci so v procesu priprave Vizije Slovenije izpostavili hrano kot pomemben element kakovostnega življenja v Sloveniji, predvsem njeno kakovost, dostopnost, kot tudi samooskrbo in odgovorno ravnanje s hrano. Projekt Teden nezavržene hrane neposredno uresničuje vizijo in nas spominja, da so pozitivne družbene spremembe možne, če se le začnejo že pri nas samih.

Preberi več: http://www.tedennezavrzenehrane.si

ali spremljaj dogajanje na družbenih omrežjih: